L'aniversari - Imma Monsó


Títol: L’aniversari
Autor: Imma Monsó
Saga: No.
Idioma: Català
Editorial: Columna
Pàgines: 304
Preu: 20,00€
ISBN: 9788466420648

Disponible en castellano


Sinopsi

Una parella entrada en els quaranta anys xerra mentre circula dins d'un cotxe, tot pujant una carretera de muntanya. Només ell sap on es dirigeixen, ja que el "regal" sorpresa que li vol oferir l'ha esta treballant i preparant durant molt de temps, en un intent desesperat per sorprendre-la i resultar imprevisible als seus ulls. Tot i que estan ben avinguts, ella no sembla gaire enamorada. Paral·lelament, dues criatures surten a jugar pel bosc. Quina relació tenen amb la parella? Com i quan s'encreuaran les seves vides? "Avui fa tres setmanes que no es dirigeixen la paraula. Circulen en silenci, conscients que el primer que obri la boca per dir el que sigui encetarà una etapa nova d'una relació de parella llarga, una relació que va començar fa més de vint-i-cinc anys i que (potser) ja tocaria acabar."

La autora

Imma Monsó va publicar la primera novel·la el 1996, No se sap mai, que va obtenir un gran èxit de públic i de crítica. La versió castellana, “Nunca se sabe”, va ser guardonada amb el Premio Tigre Juan 1997. La seva segona obra, Com unes vacances, va obtenir el 1998 el Premi Prudenci Bertrana i també el Premi Cavall Verd, en haver estat escollida per l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana com la millor novel·la del 1998. La tercera novel·la, Tot un caràcter (2001), la va consolidar com a autora. Ha publicat els reculls de contes Millor que no m’ho expliquis (Premi Ciutat de Barcelona 2003) i Marxem, papà. Aquí no ens hi volen (2004). El 2006 va publicar Un home de paraula, una obra extraordinària que va merèixer els premis Salambó, Terenci Moix i Maria Àngels Anglada a la millor novel·la en català de l’any. El 2009 va publicar Una tempesta. El 2012 guanya el Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull per la novel·la La dona veloç, guardonada també amb el Premi El Setè Cel de Salt el 2013, any que és reconeguda amb el Premi Nacional de Cultura a la seva trajectòria.

La meva opinió

L’aniversari és una de les novel·les que més m’ha agradat el darrer mes i, molt provablement, es converteixi en una de les preferides de l’any. Amb aquesta introducció no és necessari que us digui que he gaudit de la lectura, però sí us diré que ja l’he recomanada a més d’una lectora voraç.

La trama gira entorn a un matrimoni que es veuen en plena crisi de parella. Després de vint-i-cinc anys de vida feliç pren força el silenci entre els dos. Que els porta a fer-se retrets i replantejaments que no havien imaginat que existissin en la seva relació. I alhora, envoltada amb una cortina de misteri, trobem una segona trama: la d’un noi, en Guillem, el seu amic Mateu i la Carmina, mare del primer, que viuen en una casa enmig del bosc on els llibres i la imaginació desbordant del Guillem prenen una important força.

Us ben asseguro que els protagonistes de L’aniversari tenen una llum pròpia que et deixa enganxat a la lectura sense remei. Són tan profunds que es pot dir ben alt que tenen vida. Almenys jo me’ls he cregut.

La quotidianitat de la trama et manté expectant i amb una sensació inquietant. Hi ha moments que contenen una calma que ens evoca al terror. El simple fet de veure com una parella ens fa sentir cada paraula, cada retret, cada frase en la situació en que es troben (totalment possible), fa que el cor s’acceleri sense remei.

Si a tot això li sumem l’acurada narració d’Imma Monsó, amb un llenguatge directe i intimista, ho acaba de convertir en un thriller real, addictiu i que parla d’emocions i sentiments amb un grau màxim de tensió narrativa en un escenari claustrofòbic. I les ganes de conèixer el nexe d’unió de les dues trames reforça el neguit que ho envolta tot plegat. He de dir que em sembla molt acertat i supressiu el final. Genial.

En definitiva, L’aniversari és una historia amb una trama senzilla i quotidiana que evoca grans dosis de tensió, misteri i silenci, per fer de la lectura una experiència psicològica a l’interior de la ment d’una parella en crisi. Excel·lent!!


Gràcies a Columna.

Comentarios

Entradas populares de este blog

Reseña - Noel et busca - Àngel Burgas

No em ratllis - Flavia Company

Ressenya [Català] - Ullals - Salvador Macip i Sebastià Roig